مشاغل خانگی از جمله پرطرفدارترین شغلها در سراسر دنیا محسوب میشود، به همین دلیل است که روز به روز به تعداد کسانی که وارد این شغل میشوند افزوده میشود. دولت برای تشویق و حمایت افراد برای فعالیت در این زمینه تسهیلات و مزایای بسیاری در نظر گرفته است که یکی از آنها دریافت وام و تسهیلات قرض الحسنه است. در این مقاله شرایط دریافت وام مشاغل خانگی و جزئیات مربوط به آن را برای شما بیان میکنیم.
مطابق قانون ساماندهی مشاغل خانگی شامل آن دسته از فعالیتهایی است که توسط عضو یا اعضاء خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار شکل میگیرد و منجر به تولید خدمت ویا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی میگردد.
بیشتر بخوانید - قانون جدید سختی کار ۱۴۰۱
کسب و کارهای خانگی نباید آلودگیهای زیست محیطی، صوتی و بصری ایجاد کند و حقوق همسایگان به طور کامل رعایت گردد. عرضه و فروش محصول (کالا و خدمات) در خارج از واحد مسکونی صورت گیرد. تردد غیر متناسب با فضای محل سکونت به ویژه در مجتمعهای مسکونی انجام نشود. شغل مجاز باشد و با محیط مسکونی تناسب داشته باشد.
بله، اگر میخواهید کسب و کار خود را در منزل راه اندازی کنید. اولین اقدامی که در راستای قانونی کردن کسب و کار خود باید انجام دهید، گرفتن جواز کسب است، حتما این روزها نام درگاه ملی مجوزها را زیاد شنیده اید. سایت مجوزها g4b. ir سامانه مجوزهای کسب و کار است که توسط وزارت اقتصاد با همکاری وزارت ارتباطات به منظور ارائه خدمات اینترنتی در حوزه دریافت مجوزهای کسب و کار ایجاد شده است.
متقاضیان دارای مجوز مشاغل خانگی، میتوانند از تسهیلات مشاغل خانگی که توسط نهادهای ذی صلاح ارائه میشود بهرهمند شوند. اعطای تسهیلات یاد شده تابع ضوابط و شرایط بانکی بوده و اخذ مجوز به مفهوم الزامی برای دریافت تسهیلات نیست، بنابراین تنها افرادی موفق به دریافت وام میشوند که شرایط دریافت آن را داشته باشند. برای این که بدانید کدام مشاغل میتوانند وام اشتغال خانگی دریافت کنند ابتدا باید بدانید مشاغل خانگی به چه شغلهایی اطلاق میشود.
متقاضیان برای استفاده از تسهیلات ارائه شده به کسب و کارهای خانگی، باید در ابتدا در طرح ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی ثبت نام کنند. هیچ محدودیتی جنسیتی برای وام گیرندگان وجود ندارد و همه مشاغل خانگی شامل دریافت چنین وام و تسهیلاتی میشوند.
عمدتا مشاغل خانگی در اختیار خانمها است و اکثر کارآفرینان حوزه مشاغل خانگی خانمها هستند و تقریبا زنان دو برابر مردان در این زمینه مشغول فعالیت هستند.
از سوی دیگر باید خاطر نشان کرد امروزه با توجه به افزایش آمار بیکاری دستیابی به توسعه اشتغال از طریق مشاغل خرد و خانگی یک ضرورت محسوب میشود تا جایی که توجه به این مهم در سایر کشورهای دنیا برای رسیدن به نقطه ایده آل در توسعه اشتغال و کارآفرینی یک ضرورت انکار ناپذیر است، از این رو کارشناسان بر این باور هستند که دولتها برای دستیابی به توسعه اشتغال در کشور متبوع خود نیازمند توجه به توسعه مشاغل خانگی دارند.
آنچه مسلم است اولین اصل برای اقدام به دریافت مشاغل خانگی برخورداری از مهارت و تخصص کافی است. از سوی دیگر باید به خاطر داشت اگر چنانچه شغل مورد نظر متقاضی در فهرست مشاغل خانگی وجود نداشته باشد این امکان وجود دارد که متقاضی شغل مد نظر خود را پیشنهاد نماید. مشاغل پیشنهادی پس از اعلام، بررسی و در صورت تصویب، به فهرست مشاغل خانگی اضافه خواهند شد.
اشخاصی که در قالب فرم افراد تحت پوشش ثبت نام میکنند، در صورت داشتن شرایط لازم و وجود پشتیبان متناسب با شرایط آنان، به شخص پشتیبان معرفی خواهند شد. ثبت نام افراد تحت پوشش به معنای اشتغال قطعی یا فوری فرد ثبت نام شده نیست. انجام فعالیت توسط سایر اعضای خانوار منوط به موافقت و رضایت سرپرست خانوار است.
متقاضیان انجام فعالیت در قالب تعاونی تأمین نیاز مشاغل خانگی لازم است گزینه «تعاونی» را انتخاب و در صورت تشکیل تعاونی تأمین نیاز، میتوانند در قسمت پشتیبان حقوقی ثبت نام کنند.
پس از تکمیل فرم ثبت نام، در صورتی که اطمینان از صحت اطلاعاتی که در فرم وارد نموده اید، با کلیک بر روی علامت ثبت نام خود را قطعی میکنید. سوالات مربوط به هزینه و تسهیلات موردنیاز فعالیت، صرفاً برای اطلاع از نقطه نظر شما بوده و تعیین میزان تسهیلات مورد نیاز بر عهده دستگاههای اجرایی ذی ربط است.
امکان دریافت وام مشاغلی برای همه مشاغلی که در تعریف مشاغل خانگی قرار میگیرند وجود دارد، دریافت این وام منوط به احراز همه شرایط از جمله داشتن مجوز کسب و کار خانگی است. مبلغی که برای مشاغل خانگی به عنوان تسهیلات در نظر گرفته شده است برای اشخاص حقیقی ۵۰ میلیون تومان و برای فعالیتهای شبکه ای، گروهی و پشتیبانی ۲۰۰ میلیون است. این وام توسط بانکهای عامل و صندوقهای قرض الحسنه اعطا میشود. میزان تسهیلات قرض الحسنه به نوع کسب و کار خانگی و نیز وضعیت پشتیبان، مستقل و تحت پوشش اشخاص بستگی داشته و طرحهایی با اشتغالزایی بالا در اولویت قرار خواهند داشت.
وام ۱۰۰ میلیون تومانی مشاغل خانگی، از نوع وامهای قرضالحسنه محسوب میشود. برای این وام سود ۴ درصدی در نظر گرفته شده است و فقط به افراد خاصی تعلق میگیرد.
متقاضیان این تسهیلات بانکی، باید برای آگاهی از لیست شغلهای مشمول وام مشاغل خانگی ۱۴۰۱ به سامانه وزارت کار به آدرس mkh. mcls. gov. ir مراجعه کنند.
به منظور ثبت نام وام مشاغل خانگی باید از مبلغ وام و مدت زمان بازپرداخت آن آگاه باشید. همانطور که اشاره کردیم، نوع فعالیت مورد نظر در میزان تسهیلات ارائه شده بسیار موثر است.
طبق آخرین اخبار، مبلغ وام مشاغل خانگی ۱۰۰ میلیون تومان اعلام شده است که به صورت قرضالحسنه در اختیار افراد واجد شرایط قرار میگیرد. حداکثر مدت بازپرداخت در تسهیلات انفرادی ۸۴ ماه معادل ۷ سال است.
از آنجایی که اقدام برای کسب وام مشاغل خانگی تنها برای مشاغلی مجاز است که دارای مجوز فعالیت باشند در ادامه شرایط اخذ مجوز مشاغل خانگی را بازگو میکنیم.
برای دریافت مجوز کسب و کار خانگی باید شرایط زیر را به صورت عمومی داشته باشید:
- حداقل دارای ۲۰ سال سن باشید.
- سابقه کیفری موثر نداشته باشید.
- اقامت در محل اجرای طرح
- تابعیت جمهوری اسلامی ایران
- داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی برای آقایان
مشاغل خانگی در حوزههای مختلفی فعالیت دارند. به همین دلیل برخی از مشاغل خانگی وام دریافتی خود را از نهادهایی مثل وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و… دریافت میکنند.
مشاغل خانگی وزارت ارشاد، مشاغل فرهنگی و هنری است که توسط وزارت ارشاد به شاغلانی که در زمینه فرهنگی و هنری فعالیت میکنند اعطا میشود. برای ثبت نام این وام باید شرایط عمومی برای تقاضای مجوز کسب و کار خانگی را به مانند دیگر کسب و کارهای خانگی داشته باشید. مشاغل خانگی فرهنگی و هنری که میتوانند از این اعتبارات استفاده کنند عبارتند از
ویراستاری، ساخت آهنگ، گرافیک، مترجم، بازاریاب، طراحی، تصویرگری کتاب، طراحی و دوخت انواع لباس و مد، برنامهنویسی، نویسندگی، نمایهسازی، صفحهبندی، چکیدهنویسی، طراح رابط کاربری، طراح و معمار سیستم نرمافزاری، تدوینگر نرمافزار، تدوینگر و ویرایشگر صوت، تدوینگر و ویرایشگر تصویر، تدوینگر فیلم، انیماتوری، تامین محتوای نرمافزارها، خدمات پشتیبانی، پشتیبان سامانه برخط تلفن همراه، کارشناس امنیت فاوا، ساخت ماکت صحنه، کلاژ و تابلوسازی، نقاشی، تهیه و ساخت ملزومات گریم، خدمات بستهبندی انواع حاملهای رایانهای، ساخت آکسسوار، ابزار و یراق و تزیینات صحنه، سفال و سرامیک مدرن، مجسمهسازی و حجم، خوشنویسی، نتنویسی، ترانه و تصنیف سرایی، صدابرداری، ادیتوری، سردبیری نشریات ادواری، روزنامهنگاری، حروفچینی، صفحهآرایی و دبیری گروه.
پوشاک، گلیم، دستبافتههای داری و دستگاهی، قالی بافی، گیوهبافی و گیوهدوزی، چیت بافی، کلاش بافی، حوله بافی، مصنوعات و تولیدات چرمی دست دوز، تابلو فرش، سرمه دوزی، تولید مصنوعات نمدی، کلاه کرکی، چادر شب بافی، کیف دوزی، پارچه بافی، گبه، نخ ریسی سنتی، تولید لباسهای محلی اقوام
تولید عسل، تولید مرغ بومی، پرورش گل و گیاه، بستهبندی میوه خشک، تکثیر و پرورش زالوی طبی، پرورش قارچ، فرآوری و بستهبندی حبوبات، تولید، فرآوری و بستهبندی انواع گیاهان دارویی، پرورش کرم ابریشم، بستهبندی زعفران، بستهبندی زرشک، تولید زعفران، تولید میوه خشک، بستهبندی سبزیجات، عرقیات گیاهی، تولید کشک و قارا، پرورش بلدرچین، تولید پولک و نبات، بستهبندی پولک و نبات، تولید و بستهبندی گز، بستهبندی بادام، تولید و بستهبندی عناب، فرآوری بادام، گلهای کریستالی، فرآوری سبزیجات، تولید زرشک، پرورش عقرب
احجام چوبی و منبت، تراش سنگهای نیمه قیمتی، حکاکی روی فلزات، زیورآلات سنتی، تولید گل محمدی، قلم زنی، مجسمهسازی پلی استر و رزین، خاتم کاری، معرق،
انیمیشن سازی، مترجمی زبان خارجه، ویراستاری، پشتیبانی سایت که شامل تهیه مقالات و خبر میشود، کسب و کارهای الکترونیکی، تولید نرمافزار، برنامه نویسی.
گفتنی است اگر شغل شما در این لیست وجود نداشت، در هنگام ثبت نام باید شغل خود را پیشنهاد دهید تا مسئولین مربوطه به بررسی آن پرداخته و پس از تایید شدن آن را به تصویب برسانند.
برای دریافت وام ابتدا لازم است با مراجعه به سایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت نام کرده و شغل خود را به ثبت برسانید. گفتنی است ثبت نام متقاضیان نیاز به حضور فیزیکی نداشته و به صورت اینترنتی قابل انجام است. ثبت نام مذکور به صورت زیر انجام میشود:
- ابتدا به سایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وارد میشوید.
- در این سایت به دنبال بخش مشاغل خانگی میگردید، پس از وارد شدن به این بخش، بر روی لینک سامانه ثبت نام مشاغل خانگی کلیک میکنید.
- در اینجا فرمهایی برای شما نشان داده میشود که به ترتیب هر کدام از آنها را باید پر کرده تا به مرحله آخر برسید. این فرمها شامل انتخاب نوع فعالیت، مشخصات فردی و مشخصات طرح مربوطه است. در پایان این مراحل گزینه ۷ در ۱ را در صفحه آخر تیک زده تا پیام «ثبت نام شما با موفقیت انجام شد» به شما نمایش داده شود.
- ۱۰ روز پس از ثبت نام میتوانید به سامانه مربوطه مراجعه کرده و با استفاده از کد رهگیری که در مرحله ثبت نام به شما داده میشود، از روند کار مطلع شوید.
پیشتر ذکر شد که در طی ثبت نام باید نوع فعالیت خود را انتخاب کنید. مشاغل خانگی به سه نوع تقسیم میشوند که عبارتند از:
- تحت پوشش: کار به صورت کارمزدی برای کارفرما
- مستقل: کار به صورت مستقل از ابتدا تا انتها
- پشتیبان: کار به صورت تعاونی و مشارکت با دیگر تولید کنندگان برای عرضه محصولات آنها
مقدار وام اعطایی به هریک از مشاغل ذکر شده بر اساس نظر نهادهای ذی ربط مشخص میشود و در صورت موافقت به کارآفرین پرداخت میشود.
- جهت اطلاع از وضعیت درخواستتان باید در زمانهای مختلف به وب سایت مشاغل خانگی مراجعه کنید.
- از منوی سمت راست وارد بخش ویرایش و پیگیری طرح شوید.
- با توجه به نوع ثبت نامی که انجام داده بودید یکی از گزینههای مستقل، تحت پوشش، حقیقی و حقوقی را انتخاب کنید.
- در صفحه جدید باز شده کد ملی و کد رهگیری خود را وارد کرده و کلید ادامه را بزنید.
- با وارد کردن کد ملی و کد رهگیری وارد بخش پیگیری وام مشاغل خانگی میشوید.
- در این صفحه وضعیت پیشروی مراحل وام شما نمایش داده میشود و میتوانید در صورت بروز مشکل اصطلاحات و اقدامات لازم را انجام دهید.
- در صورت نیاز به انجام اصطلاحات میتوانید از همین منو اطلاعات قبلی را ویرایش کنید.
گفتنی است متقاضیان وام مشاغل خانگی برای دریافت تسهیلات ابتدا باید در طرح ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی که در حال اجرا است، مشاغل خود را به ثبت برسانند.
متقاضیان میتوانند با مراجعه به سامانه مشاغل خانگی به آدرس اینترنتی mashaghelkhanegi. ir نسبت به تکمیل فرمها و کسب اطلاعات مورد نیاز اقدام کنند، همچنین باید متقاضیان مشاغل خانگی متناسب با نوع فعالیت موردنظر خود یکی از فرمهای ثبتنام (مستقل – تحت پوشش – پشتیبان) را تکمیل نمایند که این فرمهای تکمیلی توسط دستگاه اجرائی ذی ربط بررسی میشوند و در صورت تائید طرح در دستگاه اجرائی، مجوز مربوطه صادر خواهد شد.
وام مشاغل خانگی یک تسهیلات قرض الحسنه است و این امکان وجود دارد که متناسب با نوع شغل رقم پرداختی کم یا زیاد شود. جالب است بدانیم سیستمهایی را که جهاد دانشگاهی از آن برخوردار است، به وزارت کار و رفاه اجتماعی قدرت نظارت به روز را میدهد و در سامانهای که به این منظور طراحی شده، میتوان هر فرد را دنبال و اتصال او به بازار را مشاهده کرد.
سوالات متداول
مبلغی که برای مشاغل خانگی به عنوان تسهیلات در نظر گرفته شده است بین 50 تا 200 میلیون تومان است.
سود وامهای مشاغل خانگی بین ۴ تا ۱۰ درصد متغیر است و در سال ۱۴۰۱ حدود ۶ درصد در نظر گرفته شده است.
برای ثبت نام در سامانه مشاغل خانگی باید به سایت mkh.mcls.gov.ir مراجعه و طبق راهنمای متن اقدام کنید.
اطلاعات تماس
برای ارسال درخواست همکاری ابتدا وارد سایت شوید
چنانچه حساب کاربری ندارید برای ایجاد آن ثبت نام کنید
دیدگاه ها